Motor op de zaak
Alles over de aanschaf, aftrekbare kosten, voorwaarden en bijtelling.
Fiscaal aantrekkelijk
De investering in een motor is fiscaal aantrekkelijk. Als ondernemer mag je hier namelijk de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) toepassen. De aftrek bedraagt maximaal 28% van de aanschafwaarde. Auto’s zijn expliciet uitgesloten van deze regeling, maar motoren niet en die vallen er dus gewoon onder. Koop je een elektrische motor, dan kun je ook een beroep doen op de milieuinvesteringsaftrek (MIA), waarmee je maximaal 27% van de investering van de winst mag aftrekken.
Kosten aftrekbaar
Alle kosten die je maakt door het bezit en het gebruik van de motor, zoals de afschrijvings-, brandstof-, onderhouds-, belasting en verzekeringskosten, kunnen van winst van de zaak worden afgetrokken. Hierdoor wordt de belastbare
winst verlaagd en hoef jij dus minder geld af te staan aan de Belastingdienst.
Daarnaast is de aanschaf van essentiële items denk aan motorkleding, helmen, laarzen, tassen, een navigatiesysteem en andere nodige(!) accessoires aftrekbaar. Omdat in Nederland de ondernemer – en niet de Belastingdienst- bepaalt waarin je als ondernemer zakelijk investeert, kun je zelf bepalen wat voor motor en welk bijbehorende spullen je nodig hebt (tenzij je het héél bont maakt).
Bijtelling voor een motor
Voor een motor geldt, dat je de werkelijke kosten van de privé gereden kilometers bij de belastingaangifte moet opgeven als privé-voordeel. Heb je geen privékilometers, dan hoef je niets op te geven. De kilometers die je maakt voor woon-werkverkeer worden aangemerkt als zakelijke kilometers. De kilometers die je maakt om even naar de supermarkt te rijden zijn dus privékilometers.
Deze bijtelling voor privégebruik van een motor van de zaak wordt als volgt bepaald: ( totale privé kilometers / som van zakelijke en privé kilometers) x kosten van de motor (exclusief eventuele boetes want dat zijn geen aftrekbare kosten).
Een kilometeradministratie van de motor is aan te raden. Dit helpt overzicht te houden over je kilometers maar dit is in het begin niet verplicht. Je mag het aantal privékilometers ook op een andere manier aantonen. Als er geen kilometeradministratie wordt gegeven dan is een schatting oké, zolang de schatting maar redelijk is.
BTW
Indien je als btw ondernemer een nieuwe motorfiets of een btw motor aanschaft dan kun je de btw over de aanschafprijs terugvorderen. De onderhoud- en benzinekosten worden door je bedrijf gedragen en de btw hierover is ook aftrekbaar. Een keer per jaar moet je wel btw afdragen over de waarde van het privé gebruik. De waarde van het privégebruik is het bedrag van de gemaakte kosten door privé gebruikt. Dit wordt vermeerderd met 20% van de aanschafkosten als de motor meer dan vijf jaar oud is. Voor de btw-correctie wordt het woon-werkverkeer wel aangemerkt als privé kilometers en dit verschilt dus met de inkomstenbelastingaangifte.
Leasen
De leasemarkt voor het zakelijk rijden van een motor of scooter groeit. Niet alleen voor de DGA en IB-ondernemer, maar ook steeds vaker voor werknemers. Enerzijds door het terugdringen van de bedrijfskosten (motorkosten ten opzichte van een auto) voor de werkgever en anderzijds door de hele lage privébijtelling voor de werknemer.
Met de privé motor zakelijk rijden
Komt het slechts enkele keren voor dat je de motor gebruikt voor zakelijke ritten? Vergeet niet je kilometers te declareren of in aftrek te brengen op je ondernemingswinst. Net als voor de kilometervergoeding voor auto’s geldt hier een bedrag van € 0,19 per kilometer.
Bron: https://oamkb.nl/adviescentrum/belastingadvies/motor-van-de-zaak/
Een motor zakelijk financieren?
Vraag een vrijblijvend offerte aan
Een zakelijke financiering van jouw motor is éxtra voordelig.